Intermittent Fasting

Moeiteloos gewicht verliezen en gezonder leven

Intermittent Fasting - moeiteloos afvallen en gezonder leven


Intermittent fasting is op korte tijd wereldwijd zeer populair geworden. Het is een voedingspatroon waarbij een periode van vasten afgewisseld wordt met een periode waarin je eet. Het schema waarbij je 16u per dag vast en 8u eet is het meest populair. Er zijn ook andere vormen van Intermittent Fasting zoals bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week vasten. In mijn laatste jaar van mijn bacheloropleiding voeding- en dieetkunde maakte ik mijn thesis over deze dieettrend, ik stond perplex van alle gezondheidsvoordelen die hieraan gekoppeld zijn. Doorheen de jaren heb ik mezelf hierin dan ook gespecialiseerd.

Podcast Intermittent Fasting bij Pieter Loridon 

Als gastspreker werd ik door Pieter Loridon uitgenodigd voor zijn podcast 'Cut The Crap' om anderhalf uur lang te komen praten over de gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting. We doorbraken tijdens deze podcast een aantal onnoemelijk interessante mythes rond voeding en gezondheid.

Klik hier om de volledige podcast over Intermittent Fasting te herbekijken op youtube.

 

De gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting

  1. sneller gewichtsverlies zonder verlies aan spiermassa
  2. verhoogde vetverbranding
  3. verhoogde groeihormoonproductie (+500%)
  4. verbetert de insulinegevoeligheid & verlaagt het risico op diabetes type 2
  5. verlaagd risico op hart- en vaatziekten
  6. vertraagt de groei van tumorcellen bij kanker
  7. verbetert je immuunsysteem
  8. verlaagt je bloeddruk
  9. vermindering van rimpels door verjonging van je huid
  10. verhoogt je mentale focus 


Razendsnel vet verbranden met intermittent fasting

Een goed gewicht is een belangrijke basis voor je gezondheid. Periodiek vasten is uitermate geschikt voor het verliezen van overgewicht omdat je hiermee een grote negatieve energiebalans creëert. 

Enerzijds verminder je de hoeveelheid calorieën die je eet, door het overslaan van één of meer maaltijden. Anderzijds vergroot je de hoeveelheid calorieën die je verbrandt door versnelling van je metabolisme tot 14% (Zauner C., 2000).

Dit is echter niet het hele verhaal achter intermittent fasting. Je zal namelijk ook afvallen met intermittent fasting als je evenveel calorieën blijft eten. Dit is te verklaren door de veranderingen in je hormoonhuishouding en door het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Belangrijke hormonen die een rol spelen bij intermittent fasting zijn: het menselijk groeihormoon, insuline, noradrenaline.


Langer leven 

Wetenschappelijke studies bij dieren tonen zelfs aan dat periodiek vasten de levensverwachting met 20 - 30% kan verlengen, daarom wordt er gesuggereerd door wetenschappers dat intermittent fasting dé manier is om als mens langer en vooral gezonder te leven.

Invloed op spiermassa

Bij gewichtsverlies hoort meestal zowel een reductie van vetmassa als spiermassa, omwille van de verbazingwekkende stijging in groeihormoon is aangetoond dat intermittent fasting een meer effectieve aanpak is om gewicht te verliezen en spiermassa te behouden (Varady K. , 2011).Wil je meer weten over Intermittent Fasting?

Elk protocol van intermittent fasting is niet altijd zonder gevaar, wanneer je dit niet onder begeleiding aanpakt kunt u het gevaar lopen op het ontwikkelen van tekorten die nefast zullen zijn voor uw gezondheid. Ik bekijk samen met u welk protocol het meest geschikt is voor uw levensstijl en stel een individueel voedingsadvies voor u op.